Regionální odlišnosti
Pizza není všude v Itálii stejná
Mnozí Italové často dělí pizzu na tu jejich pravou Neapolskou a na všechny ostatní.
Neapolská pizza se vyznačuje tenkým, ale vzdušným okrajem (cornicione) a je připravována s minimem ingrediencí: čerstvá mozzarella, rajčatová omáčka a bazalka. Příprava v dřevěné peci je klíčem k její specifické chuti. Tato pizza byla zapsána Evropskou unií do skupiny pokrmů STG, což se dá přeložit jako zaručené tradiční speciality, takže recept na tradiční Neapolskou pizzu je regulován zákonem. Regulován je tvar pizzy, příprava samotného těsta i kde může být pravá Neapolská pizza konzumována. V roce 2017 byla neapolitánská pizza zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
V Římě a jeho okolí se do těsta přidává olej a na povrch třeba sýr Pecorino, drcená bazalka a pepř či ančovičky.
Na Sicílii preferují pizzu s tenkou kůrou, která je ve středu velmi jemná a bývá často obložena sýrem cacciocavallo, cibulí, sušenými rajčaty, oregánem, někdy i s klobásou či bramborami. V této oblasti se můžete setkat i s pizzou Focaccio, která je těstem zakrytá i shora.
V oblasti Marche přimíchávají do těsta sádlo a obohacují ji o cibuli a rozmarýn. V regionech Kampánie či Apulie můžete ochutnat Calzone, pizzu přeloženou před pečením na půl.