Články

Fenomén pizza

Pochází z Itálie, ale stala se oblíbenou doslova po celém světě. Předpokládá se, že název "pizza" pochází ze starého italského slova znamenající „bod“, které dalo vzniknout i slovu „pizzicare“, které můžeme přeložit jako "štípat“ nebo spíše „trhat“.

Co je pizza?

Kruhový plát pečeného těsta s oblohou

Jedná se o různě velký kruhový plát světlého chlebového těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí, které je shora pokryto náplní. Ta je vyrobena nejčastěji z rajčat, mozzarelly či jiného sýra a dalších surovin dle druhu pizzy či národních zvyklostí.

Historie

Původ pizzy najdete už ve starověku

Jednoduché placky či spíše koláče, které se prý používaly namísto talířů, připravovali už starověcí Egypťané a časem i Římané.  Říká se, že v spisech Marcuse Porciuse Cata (234-149 př.n.l.) se píše o “plochém kulatém těstě, které je obložené bylinkami, olivovým olejem a medem a peče se na kamenech”.

V popelu Pompejí, které byly zničeny erupcí sopky Vesuv roku 79 našeho letopočtu, byly nalezeny důkazy o pečeném plochém koláči z mouky.

Pizza vznikla v 17. století, kdy zámořští cestovatelé přivezli z Peru pro pizzu zásadní ingredienci a tou byla rajčata. Na konci 17. století začaly vznikat i první pizzerie. Díky obrovskému rozmachu užívání rajčat v kuchyni se v 18. století formovala pizza do podoby, kterou známe a rádi konzumujeme.

Místo vzniku dnešní pizzy

Město Neapol

Ke konci 18. století vznikala v Neapoli pizza v dnešní podobě. Počet obyvatel v té době velmi rychle rostl a mnoho z obyvatel bylo chudých a potřebovalo se levně najíst. A právě levnou pizzu, kterou prodávali pouliční prodejci, si mohli chudší vrstvy dovolit.

Podle chuti nebo rozpočtu zákazníka byla pizza rozřezána, což byla výhoda. Nejjednodušší a tudíž nejdostupnější pizza té doby se skládala z chlebového těsta, sádla, česneku, soli a mohla být doplněna sýrem z koňského mléka, sleděm či bazalkou. Některé pizzy už byly nahoře obohaceny i rajčaty.

Ačkoliv už v té době vznikaly první pizzerie, bohatší či výše postavení lidé pizzou v té době ještě opovrhovali a stejně tak pizzu ignorovali i první kuchařské knihy. To se však změnilo návštěvou královny Margherity Savojské, která už neměla chuť na složitá francouzská jídla a v roce 1889 navštívila neapolskou pizzerii Brandi. Pizzař této pizzerie Rafael Esposito ji chtěl náležitě uctít a připravil pizzu v barvách italské trikolóry. Červená (rajčatový základ), bílá (mozzarella) a zelená (bazalka). Královna si pochutnala a tato pizza, nyní známá podle královny jako Margherita,  se stala důležitým milníkemm protože se z pizzy stal národní pokrm.

Celosvětový fenomén

O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci

Zejména v Americe se pizza rychle šířila díky italským přistěhovalcům, kteří zde pekli pizzu Margherita s mozzarellou a dobromyslí. Pizza zde začala být připravována i na pánvi namísto pece po vzoru jiných fast food restaurací a našla zde druhý domov. Stejně tak během 2. světové války byli američtí vojáci v Itálii pizzou doslova nadšeni a chtěli jí i později všude při svých cestách.

New York-style pizza je známá svou tenkou a křupavou kůrkou, která je však dostatečně pružná, aby ji bylo možné složit na polovinu. Častou oblohou je pepřoni a mozzarella. Chicago deep-dish pizza je charakteristická hlubokým okrajem, který vytváří jakousi “misku” pro bohatou vrstvu sýra, hustou rajčatovou omáčku a další oblohy.

Později, díky více a více rozšířenému cestování, objevovali tento italský národní pokrm další zástupy turistů z mnoha zemí. V roce 1948 se objevilo první předpřipravené pizza-těsto a v roce 1957 první zmrazená pizza, což ještě více rozšířilo její oblibu.

 

Regionální odlišnosti

Pizza není všude v Itálii stejná

Mnozí Italové často dělí pizzu na tu jejich pravou Neapolskou a na všechny ostatní.

Neapolská pizza se vyznačuje tenkým, ale vzdušným okrajem (cornicione) a je připravována s minimem ingrediencí: čerstvá mozzarella, rajčatová omáčka a bazalka. Příprava v dřevěné peci je klíčem k její specifické chuti. Tato pizza byla zapsána Evropskou unií do skupiny pokrmů STG, což se dá přeložit jako zaručené  tradiční speciality, takže recept na tradiční Neapolskou pizzu je regulován zákonem. Regulován je tvar pizzy, příprava samotného těsta i kde může být pravá Neapolská pizza konzumována. V roce 2017 byla neapolitánská pizza zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

V Římě a jeho okolí se do těsta přidává olej a na povrch třeba sýr Pecorino, drcená bazalka a pepř či ančovičky.

Na Sicílii preferují pizzu s tenkou kůrou, která je ve středu velmi jemná a bývá často obložena sýrem cacciocavallo, cibulí, sušenými rajčaty, oregánem, někdy i s klobásou či bramborami. V této oblasti se můžete setkat i s pizzou Focaccio, která je těstem zakrytá i shora.

V oblasti Marche přimíchávají do těsta sádlo a obohacují ji o cibuli a rozmarýn. V regionech Kampánie či Apulie můžete ochutnat Calzone, pizzu přeloženou před pečením na půl.

Pravidla u stolu

Jak se pizza konzumuje?

Jak ji správně jíst? Italové tvrdí, že se má jíst od tenkého středu až k okrajům a používat ruce namísto příboru. Samozřejmě v luxusních restauracích je příbor asi na místě 🙂

Podávat se má horká a už rozkrájená!

A čím pizzu zapíjet? Nejedná se o slavnostní jídlo a je to zcela na vás, určitě nic nezkazíte vínem či pivem, stejně tak leckdo ocení vodu nebo minerálku.

Víte, proč je pizza kulatá, dává se do hranatých krabic a krájí se na trojúhelníky? Hranaté krabice se jednodušeji skladují, kulatá pizza se lépe peče a trojúhelníčky se jednodušeji konzumují.

Perličky

Aneb i pizza překvapí

Vynálezce telegrafu Samuel Morse ochutnal pizzu v roce 1831 a popsal ji jako “nechutný druh palačinky přelitý pomodorem nebo plátky rajčat, posypanou trochou ryb a černým pepřem a kdo ví čím ještě. Celkově to vypadá jako páchnoucí kus chleba vyhrabaný z kanalizace”.

Zatímco pizza Havaj obložená i ananasem je nejen u nás oblíbená zejména u dětí, Italové ji považují za téměř nechutný prohřešek. Tuto pizzu vymyslel v roce 1962 kanadský restauratér řeckého původu Sam Panopoulos z Ontaria, který rád zkoušel novinky a chtěl spojit sladký ananas se slaninou.

V Austrálii můžete narazit i na pizzu s klokanem. V Brazílii se nebojí přidat neobvyklé oblohy jako je zelenou hráškovou pastu či sladké banány a místní sýr Catupiry, krémový a bohatý, je oblíbenou volbou.. V Indii je populární pizza s tandoori kuřecím masem.

V Japonsku objevíte i pizzu s úhořem či mořskými plody a majonézou. Např. Okonomiyaki pizza kombinuje tradiční japonskou palačinku okonomiyaki s pizzou. Obsahuje běžné ingredience okonomiyaki, jako je zelí a různé mořské plody, podávané na tenkém těstě.

Libanon a Sýrie nabízí pizzu Manakish Za’atar, což je plochý chléb potřený směsí za’ataru a olivového oleje jako aromatická a chutná alternativa k tradiční pizze.

Tipy od Amylonky

  • Obliba celozrnných těst na pizzu stoupá, protože jsou vyrobená  z celozrnné mouky, která je bohatší na minerály, vitamíny a vlákninu, takže se nasytíte na delší dobu a získáte potřebnou energii. I u Aymlonu najdete velmi oblíbené, chutné a snadno připravitelné BIO celozrnné těsto na pizzu.
  • Je jen na vás a na strávnících, kterými ingrediencemi pizzu obložíte. Pizzu lze připravit naslano i nasladko, čímž můžete strávníky příjemně překvapit.
  • Recept na lahodnou mini pizzu z BIO celozrnného těsta s dýňovo-mrkvovým pyré, sezamovými semínky a parmazánem potěší každou návštěvu😍

 

Globální trh s pizzou byl v roce 2020 odhadnut na více než 134 miliard USD. Pizza dokazuje, že jednoduchý nápad může překonat kulturní a geografické bariéry.

Abbiate un buon gusto. Il vostro Amylon❤️