Články

Jak na bezlepkovou dietu?

Stravu bez obsahu lepku vyžaduje nebo potřebuje mnoho lidí. Ať již to jsou lidé trpící celiakií či potýkající se s intolerancí lepku ve stravě anebo lidé, kteří lepek z rozličných důvodů vylučují ze svého jídelníčku. Bezlepková dieta není snadná, ale je rozhodně řešitelná.

Celiakie

Co je to Celiakie?

Celiakie, která nejvíce vyžaduje bezlepkovou dietu, je autoimunitní onemocnění, které způsobuje trvalou nesnášenlivost vůči lepku. Sliznice tlustého střeva se potýká s chronickým autoimunitním zánětem, což způsobuje změny na sliznici, zmenšování povrchu tenkého střeva a snižující se schopnost trávit a vstřebávat živiny. Lidé trpící celiakií nemohou jíst potraviny obsahující lepek.

Nejčastějšími příznaky mohou být křeče v břiše, nadýmání, průjem nebo zácpa, chronická únava a změny v hmotnosti, někdy i kožní projevy. Zaručená léčba neexistuje, jediným řešením je tedy přísná bezlepková dieta.

Lepek

Co je to vlastně lepek?

 

Lepek (říká se mu i gluten) je přírodní bílkovina nacházející se v obilovinách.

Lepek se nachází v těchto obilovinách

 

  • ječmen
  • pšenice
  • žito
  • oves (není-li certifikovaný na bezlepkový)
  • zelená špalda
  • kamut

Lepek lze tedy najít v mnoha potravinách s obsahem těchto obilovin. Zejména v mouce, pečivu, těstovinách, sušenkách a oplatkách, ovesných vločkách, strouhance, bujónech, jitrnicích či jelitech, krupicové kaši, knedlíkách, kroupách, balených pomazánkách, uzeninách atd.

 

Skrytá přítomnost

V některých potravinách může být lepek přítomen ve skryté formě

Nachází se v některých aromatizovaných čajích, v náhražkách kávy, v některých mléčných nápojích, v mražené zelenině s přídavkem mouky, ovocných jogurtech, v omáčkách, dresincích  zahuštěných polévkách, v kečupu či hořčici, ve zmrzlině či pudingu, v některých.

Bez lepku?

Přecházíte na bezlepkovou stravu?

Doporučujeme dát ihned přednost přirozeně bezlepkovým potravinám a postupně hledat a konzumovat bezlepkové alternativy k potravinám s obsahem lepku. Na počátku diety se doporučuje vynechat potraviny nadýmavé, mléko a tučná či smažená jídla.

 

Vhodných potravin bezpečných pro bezlepkovou dietu není málo

  • rýže
  • brambory
  • kukuřice
  • luštěniny
  • sója, proso, quinoa, pohanka, amarant
  • mléko a mléčné produkty

  • houby
  • vejce
  • cukr, med
  • zelenina a ovoce
  • maso a ryby
  • ořechy

  • koření
  • přirozeně bezlepkové mouky – rýžová hladká a polohrubá, kukuřičná hladká a polohrubá, cizrnová, hrachová, jahelná, amarantová,  sójová a další
  • polévky nezahuštěné (čisté vývary bez těstovin), anebo zahuštěné rýží, bramborami, zeleninou

Ideální je vybírat z čerstvých surovin a vyhýbat se polotovarům

V případě použití polotovaru je nutné kontrolovat přítomnost a množství lepku. Doporučuje se spíše vařit, péct, dusit namísto smažení a grilování.  Jídla lze zahušťovat, ale pouze bezlepkovými variantami.

 

 

Pozor

Bezlepková dieta nemusí být u lidí netrpících celiakií prospěšná

Bezlepková dieta není určena na hubnutí. Navíc nejsou žádné studie a důkazy o příznivých účincích této diety pro organismus. Vyhýbání se lepku může lidský organismus připravit o vlákninu, vitamíny a minerály.

Symbol

Jak bezlepkové potraviny poznám?

Symbol přeškrtnutého klásku je ochranná známka platící v celé Evropské unii. Tímto symbolem se značí potraviny / produkty přirozeně bezlepkové.

 

 

Tipy od Amylonky

Amylon má i skvělé produkty pro bezlepkáře