Články

Jidáše – Sladké pečivo s příběhem, který sahá až ke kořenům Velikonoc

Velikonoce nejsou jen o malovaných vajíčkách a beráncích. Jsou také o vůních, chutích a rituálech, které se dědí po generace. Jedním z takových pokladů jsou jidáše – sladké kynuté pečivo, které v sobě nese víc než jen chuť medu. Nese příběh, symboliku a tradici, která dodnes přetrvává v mnoha českých rodinách.

Příběh

Tradice, která má hloubku

Název „jidáš“ odkazuje na Jidáše Iškariotského, apoštola, který zradil Ježíše Krista a následně se oběsil. Pečivo ve tvaru stočených provazců má symbolizovat jeho osud. A přestože je tato myšlenka dost pochmurná, samotný zvyk pečení jidášů je pozitivní. Jíst je za časného rána – ještě před východem slunce – mělo člověku zajistit zdraví, ochranu před zlými silami a dokonce i imunitu vůči štípnutí hmyzem.

No a když se kouzelný okamžik rána prošvihne? Pak už je to jen krásně voňavé sladké pečivo, které je stejně tak radost sníst jako péct.

Pečení

Z jakého těsta se Jidáše pečou?

Jidáše se tradičně pečou z jemného kynutého těsta, které je lehce oslazené a krásně vláčné. Základní těsto bývá podobné tomu na mazance nebo vánočku, ale je méně sladké a často bez rozinek. Díky tomu se dobře na tvaruje a dá se i plnit.

Tip pro dokonalé jidáše:

Provoňte své jidáše už při zadělávání těsta! Přidejte BIO citronový cukr  z chemicky neošetřených citronů který dodá těstu svěží, lehce pikantní tón, a vanilkový cukr, díky němuž bude každé sousto vonět jako z babiččiny kuchyně – neodolatelně a poctivě.

 

  • Těsto nechte dobře vykynout – klidně 1–1,5 hodiny na teplém místě.

  • Tvarujte menší kouskypečivo ještě hodně nabyde!

  • Před pečením potřete rozšlehaným vejcem pro krásný lesk.

  • Po upečení ještě teplé jidáše potřete horkým medem, vytvoří lesklý, voňavý a slaďoučký povrch.

Recept na Jidáše

Jaké tvary zvolit?

Od klasiky po fantazii kde se meze nekladou

Původní tvary jidášů nebyly zdaleka náhodné. V minulosti se pletly především do spirál, smyček a jednoduchých uzlů, které měly znázorňovat provaz – symbol zrady Jidáše Iškariotského. Tyto tvary měly být připomínkou osudového okamžiku z velikonočního příběhu.

Jak vypadá tradiční uzel?

Klasický jidášový uzel připomíná zatočený provaz – vytvoříme ho tak, že z těsta vyválíme tenký váleček, stočíme ho do volné smyčky a konce buď zkřížíme nebo necháš lehce přečnívat. Někdy se těsto překroutí dvakrát jako na osmičku, což symboliku ještě podtrhuje. Výsledný tvar je jednoduchý, ale efektní, a po upečení krásně drží.

A co tvary, které teď letí?

Dnešní doba nahrává fantazii – nejen kvůli vizuálnímu efektu, ale i kvůli tomu, že pečení může být zábava. Zkuste si vyhrát s tvary, které jsou nejen symbolické, ale i roztomilé a tematické:

  • Šnečci – proužek těsta se stočí do spirály, díky čemuž vznikne tvar připomínající ulitu. Při pečení se krásně zvedne a vytváří vrstvy.

  • Háďátka – dlouhý tenký pruh těsta, vlnovitě položený na plech. Jeho tvar odkazuje na ochranu před hadím uštknutím.

  • Zajíčci a kuřátka – ze dvou menších kuliček a krátkého „válečku“ lze snadno vytvořit zvířecí siluetu. Zajíčkovi můžete vytvarovat ouška, kuřátku udělat zobáček a ocas.

  • Ptáčci – stočený váleček se přeloží a jeden konec se tvaruje do ocásku, druhý do hlavičky. Rozinku můžete přitisknout jako očko.

  • Motýlci – dva válečky stočíme do spirálek jako horní křídla, třetí rozdělíme na menší spirálky pro spodní křídla a doprostřed vložíš váleček jako tělo a navrch uděláme tykadla.

Z rozinek nebo hřebíčku můžete tvořit očka zvířátek.

Tip:

Tvarování jidášů je skvělý způsob, jak zapojit děti do tradic. Mohou si vymýšlet vlastní tvary – srdíčka, květiny, písmenka… Fantazii se meze nekladou. A až se pečivo vytáhne z trouby a zavoní celým bytem, budou na své výtvory právem pyšné.

Sladké variace

Plňte, zdobte, tvořte

Základní těsto je jemné kynuté, ale fantazii se meze nekladou. Skvěle chutná, když spirálky naplníte:

  • Makovou, skořicovou nebo ořechovou náplní podle chuti,

  • Hustým vanilkovým pudingem nebo hustým krémemem z dukátových buchtiček od Amylonu,
  • Skvělým pomocníkem při tvoření jsou nůžky, kterými můžete nastříhat těsto jako peří, ocásky, ouška nebo tykadla.
  • Dozdobíte rozinkami, které v těstu tvoří příjemný kontrast.

Pro sladký život

Kdy si nejlépe vychutnat jidáše podle tradic?

Jidáše se pečou na Zelený čtvrtek, a to jako symbol zla, které bylo přemoženo dobrem. Podle lidových pověr se měly jíst hned ráno, potírané medem, aby člověka celý rok „nepokusilo zlo“ a byl zdravý. Podle starých velikonočních zvyků se jidáše neměly jíst jen tak kdykoli. Nejvhodnější chvíle přichází za úsvitu, ideálně před východem slunce. Právě tehdy měly mít kouzelnou moc – zajistit zdraví, ochránit před zlem, uštknutím hadem, žihadly i lidskou zradou.

Pečivo se mělo potřít medem, protože med symbolizuje sladkost života, zdraví a ochranu. Kdo si tedy přivstal a v tichu rána si jidáše vychutnal, měl podle tradice před sebou celý rok plný síly a bezpečí.

I když dnes už málokdo vstává ještě za tmy, může být ranní chvilka s jidášem, čajem a rozbřeskem za oknem krásným návratem k jednoduchosti a klidu, který jaro přináší.

Ať už se pustíte do pečení pro radost, tradici nebo jen tak na chuť, jidáše vám přinesou nejen vůni domova, ale i chvíle, na které se nezapomíná. 🧡