Články

Lahodné dezerty bez hranic

Pokud rádi zkoušíte nové chutě, připravili jsme pro vás inspiraci na několik ikonických dezertů z různých koutů světa.

Itálie

Tiramisu jako symbol italské elegance a jednoduchosti.

Tento vrstvený dezert, který pochází z oblasti Benátska, kde byl poprvé servírován v 60. letech 20. století. Tiramisu nádherně kombinuje jemnost mascarpone, hořkost espressa a sladkost cukru a je ideální po slavnostní večeři nebo romantickém posezení, taktéž se skvěle hodí k dobře vychlazenému vínu nebo likéru. Kvůli obsaženému sýru mascarpone ho lze řadit k jednomu z nejtučnějších dezertů vůbec.

Tiramisu je snadné na přípravu a nevyžaduje pečení. Připravíte si silnou kávu, kterou lze dochutit amarettem. Žloutky vyšleháte s cukrem, přidáte mascarpone, a nakonec lehce vmícháte sníh z bílků. Piškoty krátce namočíte do kávy a kladete do formy. Prokládáte vrstvami krému, zakončíte krémem a dáte na několik hodin do lednice. Před podáváním posypete kakaem😊

TIP: Použijte pravé italské piškoty savoiardi, které se perfektně nasáknou kávou. Dezert nechte odpočinout v lednici alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.

Francie

Francouzská klasika Crème Brûlée

Crème brûlée je doslova synonymem luxusu na talíři, jehož současné provedení se datuje do 17. století. Tento dezert je dokonalou tečkou za gastronomickým zážitkem a spojuje hladký vanilkový krém a křupavou karamelovou krustu.

Zahřejete smetanu s vanilkou, ale nenecháte ji vařit. V míse prošleháte žloutky s cukrem, poté pomalu přilijete teplou smetanu. Směs nalijete do zapékacích misek, které vložíte do pekáče s horkou vodou (do poloviny výšky misek). Pečete na 150 °C asi 30–40 minut, dokud krém neztuhne. Po vychladnutí posypete třtinovým cukrem, který může být i vanilkový a zkaramelizujete ho flambovací pistolí.

TIP: Použijte čerstvý lusk vanilky, který dodá krému intenzivní chuť a aroma. Karamelovou vrstvu vytvořte těsně před podáváním, aby zůstala křupavá. Pokud nemáte flambovací hořák, můžete dezert vložit na chvíli pod gril v troubě.

Japonsko

Tradiční dezert dorayaki

Dorayaki se skládá ze dvou nadýchaných palačinek spojených sladkou náplní z fazolí adzuki a je oblíbené jako sladká svačinka k čaji nebo jako malý dezert po lehkém jídle. Těsto na palačinky je dochuceno medem, kapkou sladkého rýžového vína mirin a jemným nádechem sójové omáčky.

V japonštině dora znamená „gong“. Název sladkosti tak pravděpodobně vznikl díky podobností tvaru s gongem. Legenda praví, že první dorayaki byly vyrobeny, když samuraj jménem Benkei zapomněl gong při odchodu z farmářského domova, kde se skrýval, a farmář jeho gong následně použil ke smažení palačinek. Moderní podoba se začala vyrábět v Tokiu na začátku 20. století.

TIP:  Kromě tradiční náplně z červených fazolí si dnes můžeme pochutnat i na mnoha dalších variantách, jako je anko (sladká pasta z červených fazolí), pasta z bílých fazolí, matcha nebo sladký krém z brambor a kaštanů či dekadentní kombinace čokolády a jahod.

Turecko

Sladká baklava

Příprava baklavy zahrnuje vrstvení tenkých listů filo těsta, které se potírají rozpuštěným máslem. Mezi vrstvami se rozkládají nasekané ořechy (nejčastěji vlašské nebo pistácie) a cukr. Po upečení se baklava zalije sladkým sirupem z vody, cukru a citronu nebo medu, který jí dodá sladkost a lesk. Poté se nechá vychladnout a nakrájí na kousky.

Je symbolem bohatství chutí a tradic Blízkého východu. Historie předchůdců baklavy je dlouhá, ale aktuální podoba vznikla v sultánských kuchyních paláce Topkapi v Istanbulu. Nejčastěji se jí po hlavním jídle, často s kávou nebo čajem.

TIP: Použijte kvalitní filo těsto, které by mělo být velmi tenké. Sirup nechte zcela vsáknout, aby dezert nebyl příliš sladký na povrchu.

Vyzkoušejte tyto dezerty a nechte se okouzlit jejich chutěmi i příběhy. Až si je doma připravíte, nejenže si pochutnáte, ale také poznáte kus kultury jiné země.