Celozrnná vánočka s citronovým cukrem

Celozrnná vánočka s citronovým cukrem

Čas vaření

2 hodiny

Přísady

Nakupte u nás ingredience: BIO Cukr vanilkový 8 g,

    340 g BIO špaldové celozrnné hladké mouky,
    160 g BIO polohrubé mouky,
    120 g rozpuštěného másla,
    40 g droždí,
    2 žloutky,
    1 vejce na potření vánočky,
    200 – 250 ml mléka,
    2 BIO citronové cukry Amylon,
    1 BIO vanilkový cukr Amylon,
    50 g BIO třtinového cukru,
    špetka soli,
    hrst nasekaných mandlí,
    hrst rozinek.

    TIP AMYLONKY: do vánočky můžete přidat i kousky kandovaného ovoce.

Postup vaření

  1. Z trochy vlažného mléka, 2 lžiček cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek.
  2. Mezitím do mísy prosejeme mouky, přidáme cukry, špetku soli, rozinky a ½ nasekaných mandlí. Do směsi uděláme důlek, do kterého dáme dva žloutky, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek.
  3. Postupně přidáváme vlažné mléko, až zpracujeme vláčené těsto tak, aby se nelepilo na okraje mísy. Vypracované těsto lehce pomoučníme, překryjeme utěrkou a v teple necháme 1 hodinu kynout.
  4. Z těsta upleteme vánočku a dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a opět necháme cca 20 minut kynout.
  5. Na 4 místech spojíme vykynutou vánočku špejlí, aby během pečení nespadla. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě.
  6. Prvních 15 minut při 190 °C, poté snížíme teplotu na 160 °C, přikryjeme alobalem a dopékáme cca ¾ hodiny. Propečení zkontrolujeme špejlí.
COOKIES
Amylon potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Souhlas můžete odmítnout zde.