Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Čas vaření

1,5 hod + kynutí

Přísady

Nakupte u nás ingredience:

    340 g BIO špaldové celozrnné hladké mouky
    160 g BIO polohrubé mouky
    120 g rozpuštěného másla
    40 g droždí
    2 žloutky
    1 vejce na potření mazance
    200 - 250 ml mléka
    2 BIO citronové cukry Amylon
    1 BIO vanilkový cukr Amylon
    50 g BIO třtinového cukr
    špetka soli
    hrst nasekaných mandlí
    50 g rozinek namočených v rumu

Postup vaření

  1. Z trochy vlahého mléka, 2 lžiček cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek.
  2. Mezitím do mísy prosejeme mouky, přidáme cukry, špetku soli, rozinky a 1/2 nasekaných mandlí. Do směsi uděláme důlek, do kterého dáme dva žloutky, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek. Postupně přidáváme vlažné mléko až zpracujeme vláčné těsto tak, aby se nelepilo na okraje mísy.
  3. Vypracované těsto lehce pomoučníme, překryjeme utěrkou a v teple necháme 1 hod. kynout.
  4. Z těsta vytvarujeme mazanec, dáme na plech vyložený pečícím papírem, nahoře nařízneme do tvaru kříže, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí a opět necháme cca 20 minut kynout.
  5. Předehřejeme troubu na 190 °C a pečeme 15 min.. Poté snížíme teplotu na 160 °C přikryjeme alobalem a dopékáme cca 3/4 hodiny. Propečení zkontrolujeme špejlí.
COOKIES
Amylon potřebuje Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimojiné mohl ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko Přijmout vše.
Souhlas můžete odmítnout zde.