Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec je tradičním pečivem pro velikonoční svátky. Pokud hledáte recept na tento lahodný pokrm, který bude zdravý a kvalitní, zvolte naše suroviny v bio kvalitě.

1,5 hodiny + kynutíobtížnějšísladké

Suroviny


BIO špaldová celozrnná hladká mouka340 g
BIO polohrubá mouka160 g
rozpuštěné máslo120 g
droždí40 g
žloutky2
vejce na potření mazance1
mléko200 – 250 ml
BIO Citronový cukr Amylon2 balíček
BIO Vanilkový cukr Amylon1 balíček
BIO třtinový cukr50 g
sůlšpetka
nasekané mandle
rozinky namočené v rumu50 g

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy vlahého mléka, 2 lžiček cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek.
  2. Mezitím do mísy prosejeme mouky, přidáme cukry, špetku soli, rozinky a 1/2 nasekaných mandlí. Do směsi uděláme důlek, do kterého dáme dva žloutky, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek. Postupně přidáváme vlažné mléko až zpracujeme vláčné těsto tak, aby se nelepilo na okraje mísy.
  3. Vypracované těsto lehce pomoučníme, překryjeme utěrkou a v teple necháme 1 hod. kynout.
  4. Z těsta vytvarujeme mazanec, dáme na plech vyložený pečícím papírem, nahoře nařízneme do tvaru kříže, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí a opět necháme cca 20 minut kynout.
  5. Předehřejeme troubu na 190 °C a pečeme 15 min.. Poté snížíme teplotu na 160 °C přikryjeme alobalem a dopékáme cca 3/4 hodiny. Propečení zkontrolujeme špejlí.