Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Velikonoční klasika s BIO citronovým cukrem... 

Čas vaření

1,5 hod + kynutí

Přísady

Nakupte u nás ingredience:

    340 g BIO špaldové celozrnné hladké mouky,
    160 g BIO polohrubé mouky,
    120 g rozpuštěného másla,
    40 g droždí,
    2 žloutky,
    1 vejce na potření mazance,
    200 - 250 ml mléka,
    2 BIO citronové cukry Amylon,
    1 BIO vanilkový cukr Amylon,
    50 g BIO třtinového cukr,
    špetka soli,
    hrst nasekaných mandlí,
    50 g rozinek namočených v rumu.

Postup vaření

  1. Z trochy vlahého mléka, 2 lžiček cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek.
  2. Mezitím do mísy prosejeme mouky, přidáme cukry, špetku soli, rozinky a 1/2 nasekaných mandlí. Do směsi uděláme důlek, do kterého dáme dva žloutky, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek. Postupně přidáváme vlažné mléko až zpracujeme vláčné těsto tak, aby se nelepilo na okraje mísy.
  3. Vypracované těsto lehce pomoučníme, překryjeme utěrkou a v teple necháme 1 hod. kynout.
  4. Z těsta vytvarujeme mazanec, dáme na plech vyložený pečícím papírem, nahoře nařízneme do tvaru kříže, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem mandlí a opět necháme cca 20 minut kynout.
  5. Předehřejeme troubu na 190 °C a pečeme 15 min.. Poté snížíme teplotu na 160 °C přikryjeme alobalem a dopékáme cca 3/4 hodiny. Propečení zkontrolujeme špejlí.