Smažené bramborové pirohy plněné sekaným špenátem a slaninou

Chutný, pikantní a sytý pokrm vhodný jako příloha a hlavní chod. Náplň ze špenátu a slaniny poskytne příjemnou rovnováhu zeleninových a masových chutí, přičemž slanost slaniny doplňuje zemitou chuť špenátu. Lze podávat s omáčkami nebo s zakysanou smetanou.

75 minutstředně těžkéslané

Suroviny


sekaný listový špenát1 balení
anglická slanina20 dkg
cibule1
česnek2 stroužky
smetana ke šlehání 31 %100 ml
vejce2
sůl
pepř
rostlinný olej
Bramborové těsto Amylon1 balení
hladká moukahrstka

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. Nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na sádle, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a smažíme do zlatova. Poté vmícháme listový sekaný špenát a zvolna smažíme.
  2. Špenát zahustíme smetanou, jedním vajíčkem a dochutíme česnekem, solí a pepřem.
  3. Směs bramborového těsta smícháme s vodou a přidáme vejce (dle návodu na obalu) a vypracujeme hladké těsto, které necháme 3 min odležet.
  4. Z bramborového těsta vyválíme plát cca 0,5 cm. Vykrojíme skleničkou kolečka. Na střed dáme 2 lžičky připraveného ochuceného špenátu a přikryjeme druhým vykrojeným kolečkem. Kraje pirohu přimáčkneme vidličkou, tak, aby se nerozvíraly.
  5. Pirohy smažíme ponořené v oleji na mírném ohni. Nesmí být rozpálený.