Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Čas vaření

1 hod.

Přísady

Nakupte u nás ingredience: BIO cukr citronový 20 g,

    • 500 g hladké mouky
    • 70 g másla
    • 2 žloutky
    • 300 ml smetany na vaření
    •  60 g cukru krupice
    • 1 BIO citronový cukr Amylon
    • 25 g droždí
    • 4 špetky soli
    • špetka strouhaného muškátového květu

    Na potření

    • 1 vejce
    • 2 lžíce medu
    • 1 lžíce másla

Postup vaření

  1. 1. Do misky odlijte 100 ml vlažné smetany, rozdrobte do ní droždí, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a pořádně rozmíchejte. Nechte vzejít kvásek.
  2. 2. Ostatní suroviny odměřte do mísy. Přilijte kvásek a promíchejte. Poté hněťte v robotu aspoň 5-10 minut.
  3. 3. Propracované těsto zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout. Poté rozdělte na 24 stejných dílků.
  4. 4. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm. Stočte do uzlíků a dejte na plech vyložený papírem na pečení.
  5. 5. Smotané jidáše potřete vejcem a nechte ještě 20 minut trochu vykynout. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů.
  6. 6. Vykynuté jidáše znovu potřete vejcem a pečte 15 minut do zlatova. 7. Rozehřejte med a smíchejte s nakrájeným máslem a míchejte, dokud se nerozpustí. Na závěr potřeme jidášky medovou omáčkou.