Větrníčky nebo oblíbené eklérky s báječným karamelovým pudingem

Eklérky jsou základem francouzské cukrařiny, ale moučníky z odpalovaného těsta známe a milujeme i tady u nás zbožňujeme. Příprava náročnější, ale výsledek úžasný.

10 minutobtížnějšísladké

Suroviny


Těsto

voda380 ml
máslo115 g
hladká mouka120 g
sůlšpetka
vejce4

Karamelová náplň

mléko750 ml
Karamelový puding Amylon2 sáčky
cukr moučkadle chuti
máslo250 g

Šlehačková náplň

smetana na šlehání500 ml

Karamelová poleva

cukr krupice250 g
smetana na šlehání200 ml
cukr moučkadle chuti
máslo250 g

 

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. PŘÍPRAVA TĚSTA: Vodu rozehřejeme s máslem a solí, poté naráz přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (zhruba 10 minut).
  2. Do vychladlé hmoty zašleháme postupně po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a teprve potom přidáme další.
  3. Na plech rozložíme pečící papír a na něj pomocí zdobicího sáčku vytvoříme větrníčky nebo podlouhlé eklérky. Upečeme je v předehřáté troubě na 200 °C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, přišli byste o páru a odpalované těsto by mohlo splasknout. Pečeme asi 30–40 minut. Povrch musí být na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
  4. Uvaříme 2 karamelové pudingy v 750 ml mléka, necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme zchladlý pudink. Dosladíme podle chuti.
  5. Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.
  6. Větrníčky nebo eklérky prořízneme, vrchní část namočíme v karamelu. KARAMEL POSTUP: Cukr nasypeme do kastrolu a necháme pozvolna roztavit na zlatý karamel. Když cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj smetanu ke šlehání a mícháme dohladka. Druhou proříznutou část větrníků naplníme nejprve karamelovou náplní, na ni šlehačkovou náplní, na závěr zákusek přiklopíme větrníčkem nebo eklérkou s karamelem.