Citronový koláč se šlehačkou

Křehký korpus, jemná citronová náplň a nadýchaná šlehačka – dokonalá kombinace, která rozzáří váš stůl i chuťové pohárky! 💛 Tento koláč je lehce pikantní, osvěžující a neodolatelně krémový.

50 minutsnadnésladké

Suroviny


 

Na těsto (křehký korpus):
hladká mouka 200 g
máslo (studené, nakrájené na kostičky) 100 g
moučkový cukr 50 g
žloute 1 ks
studená voda 2 lžíce
sůl špetka
Na citronový krém:
citronový puding od Amylonu 1 balení
mléko 400 ml
cukr krupice 3 lžíce
máslo 50 g
 Na šlehačkový krém:
smetana ke šlehání (min 33%) 200 ml
BIO citronový cukr od Amylonu 1 sáček

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy

  1. Smícháme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme studené máslo a prsty vytvoříme drobenku. Vmícháme žloutek a postupně přiléváme studenou vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut chladit v lednici.

    Vyválené těsto přeneseme do koláčové formy (cca 24 cm), dno propícháme vidličkou a pečeme na 180 °C asi 15 minut, dokud nezezlátne.

  2. V menší misce smícháme citronový puding Amylon s trochou mléka a cukrem, aby vznikla hladká směs. Zbylé mléko přivedeme k varu a vmícháme do něj připravený puding. Za stálého míchání vaříme cca 2 minuty, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidáme máslo a důkladně promícháme.

    Hotový citronový krém nalijeme na předpečený korpus a necháme ztuhnout.

  3. Ve vyšší míse smícháme smetanu, moučkový cukr a vanilkový cukr a vyšleháme do pevné šlehačky. Nanášíme ji na vychladlý koláč a ozdobíme plátky citronu a lístky máty.

    Tip: Podáváme dobře vychlazený – chutná lépe!

  4. Dobrou chuť přeje Amylon.