Postup přípravy
- Jahody očistíme, polovinu z nich rozkrojíme na polovinu, posypeme trošku cukrem a necháme rozležet. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo krupicí).
- Mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem a solí. V jiné míse utřeme vejce s cukrem, postupně přidáme moučnou směs a nakonec k těstu opatrně vlijeme máslo. Těsto nalijeme do formy a pečeme 25–30 minut. Poté necháme korpus vychladnout.
- Smetanu vyšleháme do tuha a jemně do ní vmícháme zakysanou smetanu. Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části. Spodní část potřeme šlehačkovým krémem a přidáme jahody s cukrem. Přiklopíme druhým dílem, který také lehce namažeme šlehačkou, na závěr potřeme šlehačkou celý vršek dortu a ozdobíme čerstvými jahodami.
- Necháme vychladit a servírujeme! Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Dobrou chuť přeje Amylon.