Články

Skořice: Vůně, která spojuje staletí

Skořice má za sebou fascinující cestu. Od pradávných obchodních stezek až po moderní kuchyně, kdy stále zůstává jedním z nejoblíbenějších koření na světě.

Prastará historie

Používali ji už starověcí Egypťané

Skořici používali už staří Egypťané jako koření, léčivo a složku při balzamování. Stejně tak byla skořice používána i v starověkém Řecku, zejména jako léčivo. Do Evropy a na Blízký Východ byla dovážena z Cejlonu (dnešní Srí Lanka) po tzv.  “Skořicové cestě“.

O skořici a obchod s ní se pro její cenu a vzácnost vedly nelehké boje. V 16. století začali ovládat trh se skořicí Portugalci, i díky objevu portugalského mořeplavce a objevitele Vasco de Gama, který objevil námořní cestu do Indie kolem Mysu Dobré naděje. Tato cesta umožnila obejít předchozí obchodní trasy kontrolované arabskými a tureckými obchodníky a přímo se dostat do zdrojových oblastí koření.

 

 

Způsob získávání

Skořice je aromatická kůra skořicovníků

Skořice je aromatické koření získávané z kůry skořicovníku (rod Cinnamomum), což je stálezelený tropický strom. Plantáže skořicovníků bývají poblíž vodních toků, protože tyto rostliny potřebují hodně spodní vody. Typická vůně skořice pochází z esenciálního oleje, který obsahuje sloučeninu zvanou cinnamaldehyd.

Její sklizeň probíhá formou odřezání mladých výhonků a větví, z kterých se od dřevnatých částí oddělí měkčí a aromatičtější vnitřní kůra (skořice). Poté se suší, při čemž se svinuje do typických skořicových tyčinek, taktéž se mele. Největšími producenty jsou v posledních letech zejména Indonésie, Čína, Srí Lanka a Vietnam.

Více druhů

Nejpoužívanější druhy skořice jsou

Pravá skořice (Skořicovník ceylonský, Cinnamomum zeylanicum)

Pochází ze Srí Lanky, pěstuje se však i v jiných tropických oblastech. Je považována za nejkvalitnější a je aromatická, s jemnější a sladší chutí. Bývá ve formě těch známých skořicových tyčinek.

Kassie (Skořicovník čínský, Cinnamomum cassia)

Pěstuje se v Číně, Thajsku a Indonésii. Je levnější a má silnější a ostřejší chuť ve srovnání s ceylonskou skořicí. Po usušení tvoří pouze méně křehčí pruhy nebo žlábkovité trubky.

 

Široké využití

Nejen v kuchyni

V potravinářství – do sladkých pokrmů, do pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce. V Indii se používá i kůra vcelku a smaží se v horkém oleji. V některých světových kuchyních se přidává i do masitých pokrmů.

Ve farmacii – zejména pro úpravu nepříjemné chutě léků

V kosmetice a parfumerii – je oblíbená pro své vůně a příznivé účinky na pokožku a používá se pro výrobu mýdel, parfémů a přípravků pro ústní hygienu.

V likérnictví – pro přípravu likérů a vín.

V léčitelství – díky vyššímu obsahu silic pro různé oleje, sirupy a tinktury. Připisují se jí i protizánětlivé a antimikrobiální účinky.

Kulinaření

Důležitá ingredience v kuchyni i pečení

Skořice, s jejíž vůní se pojí pocit tepla a pohody, je opravdovým klenotem v kuchyni. Toto koření se používá po celém světě k přidání hloubky a sladkosti do rozmanité škály pokrmů. Od tradičních jablečných koláčů a vánočního cukroví až po exotické curry a marinády , skořice přináší nezapomenutelný zážitek. V arabském světě přidávají skořici do slaných jídel, jako jsou masové a rýžové pokrmy, kde přispívá k jedinečnému sladko-slanému profilu chutí.

Její všestrannost a schopnost transformovat sladké i slané recepty ji činí nezbytnou součástí každé kuchyně.

Tradiční využití

V České republice

Skořice je v české kuchyni neodmyslitelně spjata s obdobím podzimu a zimy, kdy se její smyslná vůně evokující pohodu line z mnoha domovů, zvláště během vánočních svátků.

Toto koření je klíčové v přípravě tradičních českých cukroví, jako jsou perníčky, které jsou bez skořice těžko představitelné. Skořice se také přidává do jablečného závinu, další ikonické pochoutky, kde spolu s jablečnými plátky a hrozinkami vytváří nezapomenutelnou chuť. Nejen v pečivu, ale i v teplých nápojích, jako je svařené víno, punč i další horké nápoje, skořice zahřeje tělo i duši a dodává těmto nápojům charakteristické aroma. A nejen děti mají rády skořici na palačinkách, lívancích anebo na krupicové kaši.

Skořicový pomocník

Skořicový cukr v BIO kvalitě?

Značka Amylon nabízí více druhů skořicového cukru. Konvenční i v BIO kvalitě, běžné balení i velké výhodné pro častější pečení.

Více a více cukrářů a pekařů pokukuje po BIO pomocnících na pečení, které nabízí silné, autentické a nádherné chutě a vůně. Použití BIO skořicového cukru od Amylonu při pečení povyšuje díky silné a báječné vůni upečené dobroty na úroveň úžasné jako od babičky.