Víte, že v každé zemi má vánoční pečení svou vlastní tradici? Zkusme se letos inspirovat v Evropě a prozkoumat, na jakých dobrotách si pochutnávají jinde.
Jablečný závin, známý jako štrůdl, je jedním z těch dezertů, který si okamžitě spojíme s domácí pohodou, kuchyní vonící skořicí a horkým čajem. Ačkoliv štrůdl je dnes považován za typický český moučník, jeho kořeny sahají mnohem dál.
Skořice má za sebou fascinující cestu. Od pradávných obchodních stezek až po moderní kuchyně, kdy stále zůstává jedním z nejoblíbenějších koření na světě.
Kyselina citronová: Přírodní všeuměl s mnohým využitím
Kyselina citronová, slabá organická kyselina se vzorcem C6H8O7, je přirozeně obsažena v citrusech, obzvláště v citronech a limetkách, kde může dosahovat až 8 % suché hmotnosti ovoce. Díky svým unikátním vlastnostem nachází rozsáhlé uplatnění v domácnostech, při pečení, úklidu a v kosmetice.
Havlíčkův Brod a Ronov nad Sázavou: 2 závody společnosti Amylon a.s.
Společnost Amylon a.s. disponuje 2 závody. Velmi známé pudingy a další balené produkty pro koncové zákazníky se vyrábí v Ronově nad Sázavou. Druhý, zcela odlišný provoz, máme v Havlíčkově Brodě, kde se vyrábí průmyslové suroviny 😊
Více a více zákazníků kupuje biopotraviny, protože chtějí podpořit zdravější přírodu kolem nás a ekologickou rovnováhu, tradiční postupy a poctivou práci.
Halušky nejsou jen obyčejným jídlem; jsou klíčovou součástí slovenské identity a kulinářské tradice. Tyto maličké, ale výživné knedlíčky spojují generace a jsou slovenskou delikatesou oblíbenou nejen na Slovensku.
Želatina je v kuchyni mnohem více než jen základ pro želé. Její univerzálnost a schopnost přeměnit tekutiny na pevné látky dělá z této fascinující ingredience jeden z kulinářských základních stavebních kamenů.
V sobotu 8.6. se na náměstí v Havlíčkově Brodě konaly Slavnosti Amylonu jako narozeninová oslava několika milníků značky Amylon. A jak zaznělo z mnohých úst, "stálo to za to a na tuhle akci se bude dlouho vzpomínat".
Pochází z Itálie, ale stala se oblíbenou doslova po celém světě. Předpokládá se, že název "pizza" pochází ze starého italského slova znamenající „bod“, které dalo vzniknout i slovu „pizzicare“, které můžeme přeložit jako "štípat“ nebo spíše „trhat“.
V Amylonu letos slavíme několik milníků, čímž chceme poděkovat jak našim věrným zákazníkům a fanouškům, tak všem lidem žijícím na naší krásné Vysočině. A k oslavě púatří i možnost něco vyhrát 😉
Na oblíbené značce Amylon ze srdce Vysočiny za více než 110 let své existence vyrostlo několik generací. Jako poděkování lidem v širokém okolí i zákazníkům připravila společnost Amylon a.s. ve spolupráci s městem Havlíčkův Brod narozeninové oslavy svého 30letého působení v Havlíčkově Brodě.
Pro mnoho z nás jsou Velikonoce nejen křesťanským svátkem, ale i určitým symbolem příchodu jara a svěží energie po dlouhém zimním období i obdobím velikonočních zvyků a přípravy tradičních i méně tradičních jídel.
Palačinky jsou celosvětově oblíbené po staletí díky jednoduché přípravě, skvělé chuti a možnosti mnoha variací, ať už naslano nebo nasladko. Kde se však vzaly a jsou všude stejné?
Škrob je pomocník při pečení nejen vánočního cukroví
Škrob do těsta přidáváme tehdy, když chceme, aby těsto bylo jemné, pečivo krásně křehké, drželo tvar a trvanlivost byla co nejdelší. Přinášíme užitečné rady a tipy pro co nejlepší využití škrobu, který se hodí nejen pro pečení cukroví, perníků a bábovek.
Rok utekl jako voda. Výlohy obchodů zdobí vánoční dekorace, na většině náměstí už stojí nazdobený vánoční strom, dopravní společnosti zběsile převáží balíčky a většina domácností se chystá na předvánoční úklid a hlavně na pečení cukroví. Zkrátka Vánoce už klepou na dveře.
Stravu bez obsahu lepku vyžaduje nebo potřebuje mnoho lidí. Ať již to jsou lidé trpící celiakií či potýkající se s intolerancí lepku ve stravě anebo lidé, kteří lepek z rozličných důvodů vylučují ze svého jídelníčku. Bezlepková dieta není snadná, ale je rozhodně řešitelná.
Příchuť vanilky je nejoblíbenější sladká příchuť na světě. Její jemná chuť nás příjemně vrací do dětství a dává nám pocit bezpečí a klidu. Ne každý však ví více o historii vanilky či způsobu pěstování.
Knedlíky nejsou typické pouze pro náš jídelníček. Tuhle skvělou přílohu mají rádi ve více zemích, které se předhánějí v co nejlepších receptech na jejich přípravu a také se dohadují, zejména Češi, Rakušané a Němci, odkud se vlastně knedlíky vzaly.
Původní stránky jsme používali mnoho let a zvykli jsme si na ně. Uvědomovali jsme si však, že ideální nejsou, neodpovídají moderním trendům a ani vizuálně už to nebylo ono. Takže jsme zasedli, navrhovali, kreslili, řešili, plnili a web je venku :-)