Mandlový koláč s panna cottou

Přídavek jahodového šampaňského dodává mandlovému koláči s panna cottou příjemný nádech sladkosti a ovocné svěžesti, což perfektně doplní jemnou mandlově smetanovou chuť. Pro zvláštní příležitost, párty nebo k luxusní večeři.

40 minutstředně těžkésladké

Suroviny


Těsto:

mandle 100 g
hladká mouka (pro bezlepkovou variantu lze použít bezlepkovou směs) 160 g
moučkový cukr 50 g
máslo pokojové teploty 110 g
sůl špetka
studená voda 20-30 ml

Panna cotta:

smetana ke šlehání 500 ml
cukr 2 lžíce
Vanilkový cukr Amylon 1/2 sáčku
Bio Agar Amylon 1 sáček

Želé:

Bio Agar Amylon 1/2 sáčku
jahodový šampus 500 ml

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Mandle spaříme, oloupeme a rozmixujeme najemno v robotu. Smícháme všechny suroviny a vypracujeme vláčné těsto.
  2. Těsto vymačkáme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a zatížíme fazolemi na pečení. Pečeme cca 15 minut. Potom vyjmeme pečicí papír s fazolemi a 10 minut pečeme dozlatova.
  3. Na panna cottu: Nalijeme do hrnce smetanu a přisypeme sáček Bio Agaru s cukry. Vaříme dle návodu na obalu 3 minuty. Necháme mírně zchladnout a vlijeme do připraveného koláče. Dáme ztuhnout do ledničky.
  4. Na želé: Jahodový šampus vlijeme do hrnce, přidáme Agar a vaříme dle návodu 3 minuty. Na pannacottový koláč si můžeme poklást ovoce dle vlastního výběru a opatrně (nejlépe přes lžíci) zalijeme lehce zchladlým agar želé. Necháme chvilku ztuhnout.