• „Potravinářskou přídatnou látkou“ je látka, která se záměrně přidává do potravin kvůli vylepšení nebo zachování trvanlivosti, vzhledu, konzistence, chutě a vůně. Těmto látkám se říká i aditiva, hovorově tzv. „éčka“.

    Pro společnost Amylon, a.s. je významnou potravinářskou přídatnou látkou barvivo. Ve většině našich produktů a při vývoji produktů nových cílíme na použití přírodních barviv, které se často získávání z výtažků rostlin.

    Aditiva mohou být přírodního nebo syntetického původu. Bio produkty mohou obsahovat pouze určitá přírodní aditiva. Např. Bio puding jahodový obsahuje přírodní aditivum Bio sušenou červenou řepu.

  • Značka Amylon pamatuje při vývoji nových produktů i na zákazníky s bezlepkovou dietou, kterých stále přibývá. Naše Bio pudingy a malé sáčky jako Bio kypřicí prášky, Bio agar atd. jsou bez lepku, stejně tak i naše nová Kuskus řada v kategorii rychlých jídel je díky kukuřičnému kuskusu BEZ LEPKU.

    Například v Evropě je známý certifikační systém s logem „Průřez klasem s přeškrtnutým klasem„, který značí, že potravina je bezlepková. Tímto logem jsou označeny i naše bezlepkové potraviny.

    Další certifikace zahrnují „Bezlepkový symbol“ nebo logo „Gluten-Free Certification Organization“ (GFCO). Tyto certifikáty zajišťují, že potravina splňuje určité standardy bezlepkové výroby.

  • Instantní produkty jsou vlastně rychle připravitelné dehydrované produkty. Dehydratace produktů je v podstatě odstranění vody z produktu a obejde se bez jakýchkoli konzervačních látek, Přidáním vody se potravina vrátí do svého původního stavu. Většinou je postačí zalít vodou, nechat chvíli bobtnat a následně je lze jíst. Doba přípravy bývá různá, obvykle několik minut, někdy i jen pár sekund. Tyto produkty bývají ideální pro cestovatele anebo pro použití bez aktuální možnosti vařit.

    Pod značkou Amylon jsou jako „instantní“ prodávané pouze Kuskusy z kategorie Rychlá jídla. Tato jídla jsou sice instantní, ale jsou vyráběna pouze z pečlivě vybraných kvalitních surovin bez přidání chemických složek. Jelikož jsou vyrobena z kukuřičného kuskusu, jsou navíc bezlepková.

  • Glutaman sodný je sodná sůl kyseliny glutamové, jedné z přirozených aminokyselin, která se vyskytuje ve všech živých organismech (včetně lidského těla), a to většinou jako součást bílkovin.

    Glutaman je obsažen i v přírodní potravě a nachází se např. ve většině hub, kterým dávají charakteristickou chuť, dále v některých sýrech (zejména v parmezánu a rokfóru) a ve zralých rajčatech. Výjimečně vysoký obsah má mořská řasa Laminaria japonica, kterou už od 5. stol. používali japonští kuchaři k ochucování pokrmů a která se ve velkém rozsahu pěstuje v Japonsku a v Číně.

    Glutaman je používán pro zvýšení intenzity chuti pokrmu a je typickým dochucovadlem v asijské kuchyni, kde je vedle čtyř základních chutí (sladká, hořká, slaná a kyselá) považován za pátou chuť nazývanou „umami“.

    Pokud byl do výrobku přidán glutaman sodný, musí se označit ve složení výrobku a to buď slovy „látka zvýrazňující chuť a vůni glutaman sodný“, nebo se značí kódem E 621.

    V produktech od Amylonu NENÍ glutaman sodný

  • Amylon se snaží nepoužívat do svých výrobků palmový olej, pokud to není nutné. Bohužel díky svým unikátním vlastnostem je obsažen v naší Šlehačce v prášku. Do tohoto výrobku jsme doposud nenašli adekvátní alternativu.