Na co se nás často ptáte?
Neznáte odpovědi na dotazy týkající se našich produktů a jejich složení? Zkuste najít odpověď v připravených častých otázkách a odpovědích.
„Potravinářskou přídatnou látkou“ je látka, která se záměrně přidává do potravin kvůli vylepšení nebo zachování trvanlivosti, vzhledu, konzistence, chutě a vůně. Těmto látkám se říká i aditiva, hovorově tzv. „éčka“.
Pro společnost Amylon, a.s. je významnou potravinářskou přídatnou látkou barvivo. Ve většině našich produktů a při vývoji produktů nových cílíme na použití přírodních barviv, které se často získávání z výtažků rostlin.
Aditiva mohou být přírodního nebo syntetického původu. Bio produkty mohou obsahovat pouze určitá přírodní aditiva. Např. Bio puding jahodový obsahuje přírodní aditivum Bio sušenou červenou řepu.
Značka Amylon pamatuje při vývoji nových produktů i na zákazníky s bezlepkovou dietou, kterých stále přibývá. Naše Bio pudingy a malé sáčky jako Bio kypřicí prášky, Bio agar atd. jsou bez lepku, stejně tak i naše nová Kuskus řada v kategorii rychlých jídel je díky kukuřičnému kuskusu BEZ LEPKU.
Například v Evropě je známý certifikační systém s logem „Průřez klasem s přeškrtnutým klasem„, který značí, že potravina je bezlepková. Tímto logem jsou označeny i naše bezlepkové potraviny.
Další certifikace zahrnují „Bezlepkový symbol“ nebo logo „Gluten-Free Certification Organization“ (GFCO). Tyto certifikáty zajišťují, že potravina splňuje určité standardy bezlepkové výroby.
Instantní produkty jsou vlastně rychle připravitelné dehydrované produkty. Dehydratace produktů je v podstatě odstranění vody z produktu a obejde se bez jakýchkoli konzervačních látek, Přidáním vody se potravina vrátí do svého původního stavu. Většinou je postačí zalít vodou, nechat chvíli bobtnat a následně je lze jíst. Doba přípravy bývá různá, obvykle několik minut, někdy i jen pár sekund. Tyto produkty bývají ideální pro cestovatele anebo pro použití bez aktuální možnosti vařit.
Pod značkou Amylon jsou jako „instantní“ prodávané pouze Kuskusy z kategorie Rychlá jídla. Tato jídla jsou sice instantní, ale jsou vyráběna pouze z pečlivě vybraných kvalitních surovin bez přidání chemických složek. Jelikož jsou vyrobena z kukuřičného kuskusu, jsou navíc bezlepková.
Glutaman sodný je sodná sůl kyseliny glutamové, jedné z přirozených aminokyselin, která se vyskytuje ve všech živých organismech (včetně lidského těla), a to většinou jako součást bílkovin.
Glutaman je obsažen i v přírodní potravě a nachází se např. ve většině hub, kterým dávají charakteristickou chuť, dále v některých sýrech (zejména v parmezánu a rokfóru) a ve zralých rajčatech. Výjimečně vysoký obsah má mořská řasa Laminaria japonica, kterou už od 5. stol. používali japonští kuchaři k ochucování pokrmů a která se ve velkém rozsahu pěstuje v Japonsku a v Číně.
Glutaman je používán pro zvýšení intenzity chuti pokrmu a je typickým dochucovadlem v asijské kuchyni, kde je vedle čtyř základních chutí (sladká, hořká, slaná a kyselá) považován za pátou chuť nazývanou „umami“.
Pokud byl do výrobku přidán glutaman sodný, musí se označit ve složení výrobku a to buď slovy „látka zvýrazňující chuť a vůni glutaman sodný“, nebo se značí kódem E 621.
V produktech od Amylonu NENÍ glutaman sodný
Amylon se snaží nepoužívat do svých výrobků palmový olej, pokud to není nutné. Bohužel díky svým unikátním vlastnostem je obsažen v naší Šlehačce v prášku. Do tohoto výrobku jsme doposud nenašli adekvátní alternativu.