• Články

    Po Evropě za vánočními dobrotami

    Víte, že v každé zemi má vánoční pečení svou vlastní tradici? Zkusme se letos inspirovat v Evropě a prozkoumat, na jakých dobrotách si pochutnávají jinde.

    Číst dále
  • Články

    „Od Vídně po vaše kuchyně: Příběh štrůdlu“

    Jablečný závin, známý jako štrůdl, je jedním z těch dezertů, který si okamžitě spojíme s domácí pohodou, kuchyní vonící skořicí a horkým čajem. Ačkoliv štrůdl je dnes považován za typický český moučník, jeho kořeny sahají mnohem dál.

    Číst dále
  • Články

    Skořice: Vůně, která spojuje staletí

    Skořice má za sebou fascinující cestu. Od pradávných obchodních stezek až po moderní kuchyně, kdy stále zůstává jedním z nejoblíbenějších koření na světě.

    Číst dále
  • Články

    Kyselina citronová: Přírodní všeuměl s mnohým využitím

    Kyselina citronová, slabá organická kyselina se vzorcem C6H8O7, je přirozeně obsažena v citrusech, obzvláště v citronech a limetkách, kde může dosahovat až 8 % suché hmotnosti ovoce. Díky svým unikátním vlastnostem nachází rozsáhlé uplatnění v domácnostech, při pečení, úklidu a v kosmetice.

    Číst dále
  • Články

    Havlíčkův Brod a Ronov nad Sázavou: 2 závody společnosti Amylon a.s.

    Společnost Amylon a.s. disponuje 2 závody. Velmi známé pudingy a další balené produkty pro koncové zákazníky se vyrábí v Ronově nad Sázavou. Druhý, zcela odlišný provoz, máme v Havlíčkově Brodě, kde se vyrábí průmyslové suroviny 😊

    Číst dále
  • Články

    Fakta a mýty o biopotravinách

    Více a více zákazníků kupuje biopotraviny, protože chtějí podpořit zdravější přírodu kolem nás a ekologickou rovnováhu, tradiční postupy a poctivou práci.

    Číst dále
  • Články

    Halušky: slovenská delikatesa

    Halušky nejsou jen obyčejným jídlem; jsou klíčovou součástí slovenské identity a kulinářské tradice. Tyto maličké, ale výživné knedlíčky spojují generace a jsou slovenskou delikatesou oblíbenou nejen na Slovensku.

    Číst dále
  • Články

    Želatina v kuchyni: Mnohem víc než jen dezert

    Želatina je v kuchyni mnohem více než jen základ pro želé. Její univerzálnost a schopnost přeměnit tekutiny na pevné látky dělá z této fascinující ingredience jeden z kulinářských základních stavebních kamenů.

    Číst dále
  • Články

    Ohlédnutí za Slavnostmi Amylonu

    V sobotu 8.6. se na náměstí v Havlíčkově Brodě konaly Slavnosti Amylonu jako narozeninová oslava několika milníků značky Amylon. A jak zaznělo z mnohých úst, "stálo to za to a na tuhle akci se bude dlouho vzpomínat".

    Číst dále
  • Články

    Fenomén pizza

    Pochází z Itálie, ale stala se oblíbenou doslova po celém světě. Předpokládá se, že název "pizza" pochází ze starého italského slova znamenající „bod“, které dalo vzniknout i slovu „pizzicare“, které můžeme přeložit jako "štípat“ nebo spíše „trhat“.

    Číst dále
  • Novinky

    Vyhrajte v soutěži s Amylonem

    V Amylonu letos slavíme několik milníků, čímž chceme poděkovat jak našim věrným zákazníkům a fanouškům, tak všem lidem žijícím na naší krásné Vysočině. A k oslavě púatří i možnost něco vyhrát 😉

    Číst dále
  • Novinky

    Slavnosti Amylonu

    Na oblíbené značce Amylon ze srdce Vysočiny za více než 110 let své existence vyrostlo několik generací. Jako poděkování lidem v širokém okolí i zákazníkům připravila společnost Amylon a.s. ve spolupráci s městem Havlíčkův Brod narozeninové oslavy svého 30letého působení v Havlíčkově Brodě.

    Číst dále
  • Články

    Provoněné Velikonoce nejen v kuchyni

    Pro mnoho z nás jsou Velikonoce nejen křesťanským svátkem, ale i určitým symbolem příchodu jara a svěží energie po dlouhém zimním období i obdobím velikonočních zvyků a přípravy tradičních i méně tradičních jídel.

    Číst dále
  • Články

    Víte vše o palačinkách?

    Palačinky jsou celosvětově oblíbené po staletí díky jednoduché přípravě, skvělé chuti a možnosti mnoha variací, ať už naslano nebo nasladko. Kde se však vzaly a jsou všude stejné?

    Číst dále
  • Články

    Škrob je pomocník při pečení nejen vánočního cukroví

    Škrob do těsta přidáváme tehdy, když chceme, aby těsto bylo jemné, pečivo krásně křehké, drželo tvar a trvanlivost byla co nejdelší. Přinášíme užitečné rady a tipy pro co nejlepší využití škrobu, který se hodí nejen pro pečení cukroví, perníků a bábovek.

    Číst dále
  • Články

    Kdy začít péct vánoční cukroví?

    Rok utekl jako voda. Výlohy obchodů zdobí vánoční dekorace, na většině náměstí už stojí nazdobený vánoční strom, dopravní společnosti zběsile převáží balíčky a většina domácností se chystá na předvánoční úklid a hlavně na pečení cukroví. Zkrátka Vánoce už klepou na dveře.

    Číst dále
  • Články

    Jak na bezlepkovou dietu?

    Stravu bez obsahu lepku vyžaduje nebo potřebuje mnoho lidí. Ať již to jsou lidé trpící celiakií či potýkající se s intolerancí lepku ve stravě anebo lidé, kteří lepek z rozličných důvodů vylučují ze svého jídelníčku. Bezlepková dieta není snadná, ale je rozhodně řešitelná.

    Číst dále
  • Články

    Vanilce se říká královna koření a zaslouženě

    Příchuť vanilky je nejoblíbenější sladká příchuť na světě. Její jemná chuť nás příjemně vrací do dětství a dává nám pocit bezpečí a klidu. Ne každý však ví více o historii vanilky či způsobu pěstování.

    Číst dále
  • Články

    Česko je rájem knedlíků. A znáte jejich historii?

    Knedlíky nejsou typické pouze pro náš jídelníček. Tuhle skvělou přílohu mají rádi ve více zemích, které se předhánějí v co nejlepších receptech na jejich přípravu a také se dohadují, zejména Češi, Rakušané a Němci, odkud se vlastně knedlíky vzaly.

    Číst dále
  • Novinky

    Představují se vám naše nové stránky

    Původní stránky jsme používali mnoho let a zvykli jsme si na ně. Uvědomovali jsme si však, že ideální nejsou, neodpovídají moderním trendům a ani vizuálně už to nebylo ono. Takže jsme zasedli, navrhovali, kreslili, řešili, plnili a web je venku :-)

    Číst dále