Články

Škrob je pomocník při pečení nejen vánočního cukroví

Škrob do těsta přidáváme tehdy, když chceme, aby těsto bylo jemné, pečivo krásně křehké, drželo tvar a trvanlivost byla co nejdelší. Přinášíme užitečné rady a tipy pro co nejlepší využití škrobu, který se hodí nejen pro pečení cukroví, perníků a bábovek.

Původ

Co je vlastně škrob?

Škrob patří, stejně jako vláknina, mezi nejdůležitější polysacharidy. Jako zásobní látku ho přirozeně obsahují všechny rostliny, tedy i řada potravin, ze kterých se získává, například rýže, kukuřice, pšenice a žito. Najdeme ho i v luštěninách nebo bramborách.

Je to bílý prášek s neutrální chutí, který se snadno rozpouští ve studené vodě.  Škrob rychle zahušťuje a při pečení pomáhá zachovat tvar, dodává těstu jemnost a také prodlužuje trvanlivost pečiva o několik dnů.

Funkčnost

Jak funguje škrob v těstě?

Tuky, které přidáváme do těsta, obalují granule škrobu a zpomalují tak proces bobtnání a tvorby gelové struktury. V pečivu s vysokým obsahem tuku tedy zůstává velký podíl škrobu v negelové struktuře a pečivo je díky němu křehké.

Použití

Ne u každého pečení je škrob žádoucí

Myslete však na to, že ne do každého těsta se škrob hodí. Škrob do těsta přidáváme tehdy, když chceme, aby pečivo bylo krásně křehké. Pokud chceme mít buchtu vlhkou a vláčnou, škrob nepřidáváme. Na druhou stranu pokud vláčnost pečiva není žádoucí, nebojme se do těsta přisypat vždy cca 2 lžíce škrobu.  Můžeme použít škrob bramborový nebo kukuřičný.

Při přípravě vánočního cukroví je určitě lepší použít škrob kukuřičný, díky jeho jemnější konzistenci.

Vánoční cukroví

Proč použít škrob při pečení vánočního cukroví?

Škrob napomáhá zlepšit strukturu těsta při přípravě Vánočního cukroví. Může pomoci stabilizovat těsto, což je fajn při vykrajování nebo tvarování cukroví. Následně pomáhá cukroví udržet tvar a předejít deformaci nebo roztažení během pečení.

Škrob může také zabránit přilnavosti těsta k povrchu nebo nástrojům, což usnadňuje práci při zpracování těsta.

Výsledné cukroví bude díky škrobu křehčí a jemnější.

Kukuřičný škrob

Nejen do krémů

Kukuřičný škrob je ideální zahušťovadlo do sladkých krémů.

Kukuřičný škrob je ideální zahušťovadlo do sladkých krémů díky své schopnosti vytvářet hladkou a konzistentní texturu bez výrazné chuti či barvy. Je bezbarvý a bez chuti, což znamená, že se snadno mísí s ostatními ingrediencemi a neovlivňuje základní chuť receptu. Škrob rychle reaguje na teplo a tekutiny, což usnadňuje jeho zahušťování a vytváření konzistence potřebné pro krémy.

Kukuřičný škrob je velmi všestranný a univerzální pomocník. Můžeme ho používá v různých receptech od vanilkových krémů, kterým dodá sametovou texturu, přes čokoládové polevy až po ovocné náplně do dortů.

Krémům pomáhá udržovat konzistenci a dobře si poradí se změnami teplot z ledničky na prostřený stůl, což je u sladkých krémů při servírování důležité.

Stejně dobře zahušťuje i sladké omáčky a dodává jim perfektní konzistenci.

Užitečným pomocníkem je i u asijské kuchyně anebo pro vytvoření křupavé krustičky na mase.

Celiakie

I při bezlepkové dietě existuje řešení

Značka Amylon nabízi BIO Kukuřičný škrob bez lepku vhodný pro celiaky. Produkt je vyráběn z ekologicky pěstované kukuřice.

Tipy od Amylonky

Pokud používáme škrob při zahušťování, rozmícháme si ho nejdříve v malém množství studené vody a teprve potom ho přimícháme do pokrmu, vyhneme se tím tvorbě hrudek.

Do těsta můžeme místo čistého škrobu přidat pudingový prášek. Těsto bude díky němu nejen křehké ale ještě ho krásně provoní. Náš recept na Linecké cukroví s pudingem je toho lahodným důkazem 🙂

obrázek toho Lineckého s pudingem

 

 

 

Je z čeho vybírat