Různorodost
Palačinky mají mnoho podob
Francouzské crêpe se připravují z pšeničné mouky. Pro jejich přípravu se však používá více vajec a mléka, což umožňuje udělat je tenké skoro jako papír. Francouzi do nich dávají i více rozpuštěného másla, takže už není třeba dávat tuk na pánev. Často se liší i způsob přípravy, kdy se často připravují na palačinkové plotýnce, která se rozehřeje na velmi vysokou teplotu a těsto se na ní velmi rychle roztírá krouživým pohybem speciální špachtlí.
Bliny se říká plackám podobným palačinkám, které jsou velmi oblíbené ve východní Evropě a také v židovské kuchyni. Dělají se z velmi řídkého těsta a původně se připravovaly z pohankové mouky, mléka a vody, někde i s droždím.
Čínské palačinky s jarní cibulkou patří v Číně mezi časté pouliční jednohubky. Hodí se nejen jako jednohubky, ale i polévce, guláši či se zelím.
Dutch baby se říká v troubě pečené palačince, kterou začali v minulosti ve Spojených státech péci němečtí přistěhovalci.