Články

Kdy začít péct vánoční cukroví?

Rok utekl jako voda. Výlohy obchodů zdobí vánoční dekorace, na většině náměstí už stojí nazdobený vánoční strom, dopravní společnosti zběsile převáží balíčky a většina domácností se chystá na předvánoční úklid a hlavně na pečení cukroví. Zkrátka Vánoce už klepou na dveře.

Plán pečení

Kdy je ale ten správný čas?

No právě teď! S adventem přichází ten pravý čas. Pokud se chystáte péct více druhů cukroví, je dobré si pečení dobře rozplánovat.

Nelze říci úplně přesně, kdy začít, protože někdo peče mnoho druhů cukroví a někdo peče jenom vánočku. Avšak pro většinu z nás je advent ten správný čas začít se všemi těmi dobrotami.

Počátek adventu

Kterým cukrovím začít?

Nejdříve začneme péct cukroví, které potřebuje déle rozležet, změknou či zkřehnout. Zároveň to musí být cukroví, které neobsahuje příliš mnoho tuku, který by se mohlo zkazit, a dá se tak skladovat i mimo lednici. Proto začneme s pečením perníčků nebo zázvorek, které potřebují delší dobu na odležení, aby stihly změknout.

 

Vanilkové rohlíčky byste měli péci také alespoň tři týdny před Vánocemi, aby stihly zkřehnout. Navíc jakmile vanilka provoní Vaší domácnost, budete vědět, že Vánoce se skutečně blíží 😊 Doporučujeme použít  BIO Vanilkový cukr, který nabízí opravdu intenzivní chuť i vůni.

Druhý adventní víkend

Oblíbené suché cukroví

Druhý adventní víkend se hodí na pečení zbylého suchého cukroví, které budete později plnit. To můžou být třeba plněné ořechy, išelské cukroví nebo strojkové cukroví. Je to ideální čas také pro pracny neboli medvědí tlapy, ořechové a kokosové cukroví či sušenky.

Třetí adventní víkend

Přichází čas nejen pro linecké

O týden později na 3 svátek Vánoční připravujeme cukroví z lineckého, piškotového a křehkého těst a poslední týden před Vánocemi patří marokánkám.

Nepečené cukroví jako vosí hnízda a kokosové kuličky, krémy a náplně na zdobení již upečeného cukroví, je třeba udělat až těsně před Vánocemi, aby se nezkazily.

 

Pozor na uskladnění

Cukroví patří do chladu

Nezapomeňte na správné skladování cukroví, aby všechna vaše snaha nepřišla nazmar!

Nejdůležitější je udržet cukroví v chladu. Mysleme na to, že každý druh vyžaduje pro své uskladnění trochu jiné podmínky. Ke skladování suchého cukroví jako je například Linecké cukroví a perníčky je ideální chladný špajz, sklep nebo je můžete uložit na balkón, pokud se teploty pohybují alespoň okolo nuly. Nepečené cukroví a krémové cukroví potřebují stálou teplotu, umístěte je tedy v krabicích nebo plastových dózách do lednice.

Pomůcka

Pečení vánočního cukroví přehledně

 

 

Připravili jsme pro vás optimální plán pečení různých druhů cukroví po týdnech, aby bylo vše včas a s ideálním výsledkem😉

Teď už si jen vyhrnout rukávy a hurá do pečení! Zakousněte se do pečení s Amylonem ❤️

 

Tipy na skvělé pomocníky pro pečení