Svatomartinské rohlíčky

Rohlíčky s ořechovou náplní jsou skvělé nejen na Svatého Martina, navíc jejich příprava není složitá.

90 minutstředně těžkésladké

Suroviny


Těsto:

hladká mouka 420 g
máslo 250 g
smetana ke šlehání 250 ml
špetka soli

Ořechová náplň:

vlašské ořechy (nastrouhané) 200 g
mléko 125 ml
cukr krupice 4 lžíce
Cukr vanilkový Amylon 1 sáček
Bio Cukr citronový 1/2 sáčku
trochu rumu na provonění

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky nastrouháme máslo, přidáme smetanu a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na hodinu odpočinout do lednice.
  2. Mezi tím si připravíme ořechovou náplň: V mléce rozmícháme pískový, vanilinový a citronový cukr, uvedeme do varu. Potom do vroucího mléka vsypeme nastrouhané ořechy. Dobře zamícháme a odstavíme. Nakonec ochutíme ořechovou směs rumem.
  3. Těsto vyjmeme z lednice a rozdělíme na 6 dílů. Vždy pracujeme jenom s jedním a zbytek necháme v lednici. Z těsta vyválíme kruh cca 15 cm v průměru a asi 4 mm silný. Rozdělíme ho na 6 stejně velkých výsečí a do každé dáme lžičku náplně. Od delší strany, kde je náplň, rolujeme k cípu a zahneme malinko do tvaru rohlíčku.
  4. Rohlíčky vkládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C cca 20–25 minut do růžova. Ještě horké rohlíčky potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.