Vánočka s pudingem

Vánočka, tradiční symbol Vánoc, se připravovala už v 16. století. Tvarem má připomínat děťátko zavinuté v peřince, na oslavu nového života. Zkoušeli jste ji už někdy upéct s vanilkovým pudingem, díky kterému bude báječně jemná?

100 minutstředně těžkésladké

Suroviny


mouka polohrubá 400 g
celozrnná mouka hladká 100 g
cukr krupice 70 g
puding s příchutí vanilka Amylon 1 sáček
BIO cukr vanilkový Amylon 1 sáček
droždí 30 g
mléko 250 ml 250 ml
 máslo 75 g
vejce 2 ks

Můžeme přidat rozinky a kandované ovoce.

Mandlové lupínky, vejce na potření.

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

 Vánočka s pudingem

  1. Připravíme si kvásek z vlažného mléka, lžičky krystalového cukru a droždí.
  2. Kvásek smícháme spolu se všemi dalšími surovinami a uděláme tužší hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout.
  3. Z těsta si vyválíme příslušný počet pramenů, ze kterých chceme vánočku plést.
  4. Upleteme Vánočku a necháme ji ještě asi 15 minut na teplém místě kynout.
  5. Nakonec vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme ji mandlovými lupínky.
  6. Troubu předehřejeme na 200 °C. Vánočku pečte na vymazaném plechu asi 15 až 20 minut, dokud nezačne červenat. Poté teplotu snížíme na 170 °C. Správné propečení Vánočky zkontrolujeme špejlí.