Křehké máslové koláče s drobenkou

Upečte si s námi poctivé, křehké, máslové koláčky. Je to trošku fuška, ale výsledek stojí za to!

3 hodinyobtížnějšísladké

Suroviny


Na 30 kusů koláčů

Kvásek:

mléko 250 ml
cukr 80 g
Bio vanilkový cukru Amylon 1 sáček
hladká mouka 2 lžíce
droždí 30 g

Těsto:

polohrubá mouka 250 g
hladká mouka 250 g
sůl 1 lžička
másla 100 ml
olej 100 ml
celé vejce 1
žloutky 4
Bio citronový cukru Amylon 1/2 sáčku
rum 2 lžíce

Náplně:

Tvarohová náplň:

tvaroh 500 g
žloutky 2
Bio citronový cukr Amylon 1/2 sáčku
Vanilkový cukr Amylon 20 g
krupicový cukr podle chuti

Povidlová náplň:

švestková povidla 500 g
rum 2 lžíce

Drobenka:

máslo 50 g
krupicový cukr 120 g
mouka 100 g

Na ozdobení můžeme použít spařené loupané oloupané mandle
vejce na potření koláčků

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a mouku. Necháme vyběhnout kvásek. Do kvásku přidáme všechny ingredience na těsto – obě mouky, sůl, rozpuštěné máslo pokojové teploty, olej, žloutky, ½ Bio citronového cukru a rum. Vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout na teplém místě. Pozor těsto kyne 2 hodiny.
  2. Připravíme si tvarohovou a povidlovou náplň do koláčků. Uvedené suroviny smícháme a vytvoříme tak náplně. Připravíme si drobenku z poloměkkého másla s cukrem a moukou.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na požadovaný počet kusů. Z každého kousku vytvarujeme kuličku a nechte ji na pár minut na plechu kynout. Následně pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobrá máčet v mouce, aby se na těsto nelepila. Vymáčknuté koláčky plníme tvarohovou nebo povidlovou náplní. Následně posypeme drobenkou nebo ozdobíme půlkami mandlí.
  4. Před pečením potřeme okraje koláčků rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.