Křehké máslové koláče s drobenkou

Upečte si s námi poctivé, křehké, máslové koláčky. Je to trošku fuška, ale výsledek stojí za to!

3 hodinyobtížnějšísladké

Suroviny


Na 30 kusů koláčů

Kvásek:

mléko250 ml
cukr80 g
Bio vanilkový cukru Amylon1 sáček
hladká mouka2 lžíce
droždí30 g

Těsto:

polohrubá mouka250 g
hladká mouka250 g
sůl1 lžička
másla100 ml
olej100 ml
celé vejce1
žloutky4
Bio citronový cukru Amylon1/2 sáčku
rum2 lžíce

Náplně:

Tvarohová náplň:

tvaroh500 g
žloutky2
Bio citronový cukr Amylon1/2 sáčku
Vanilkový cukr Amylon20 g
krupicový cukr podle chuti

Povidlová náplň:

švestková povidla500 g
rum2 lžíce

Drobenka:

máslo50 g
krupicový cukr120 g
mouka100 g

Na ozdobení můžeme použít spařené loupané oloupané mandle
vejce na potření koláčků

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a mouku. Necháme vyběhnout kvásek. Do kvásku přidáme všechny ingredience na těsto – obě mouky, sůl, rozpuštěné máslo pokojové teploty, olej, žloutky, ½ Bio citronového cukru a rum. Vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout na teplém místě. Pozor těsto kyne 2 hodiny.
  2. Připravíme si tvarohovou a povidlovou náplň do koláčků. Uvedené suroviny smícháme a vytvoříme tak náplně. Připravíme si drobenku z poloměkkého másla s cukrem a moukou.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na požadovaný počet kusů. Z každého kousku vytvarujeme kuličku a nechte ji na pár minut na plechu kynout. Následně pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobrá máčet v mouce, aby se na těsto nelepila. Vymáčknuté koláčky plníme tvarohovou nebo povidlovou náplní. Následně posypeme drobenkou nebo ozdobíme půlkami mandlí.
  4. Před pečením potřeme okraje koláčků rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.