Mechový dort se špenátem a malinami

Krásně zelené mecháče jsou skvělým hitem kvůli vzhledu, chuti i nenáročné přípravě.. Kupte špenát a nebojte se, chuťově to v dortu téměř nepoznáte.

středně těžkésladké

Suroviny


Korpus:

čerstvý listový špenát (2 vaničky) 250 g
vejce 3 ks
moučkový cukr 1 hrnek
řepkový nebo slunečnicový oleje 3/4 hrnku
hladká mouka 2 hrnky
Kypřicí prášek do pečiva Amylon 1 sáček
citronová šťáva 1 lžíce
sůl špetka

Krém:

Malinový puding Amylon 1 sáček
cukr 2 lžíce
měkký tvaroh (ideálně v kostce) 2
malinová nebo ostružinová marmeláda 1-2 lžíce
Ovoce a jedlé květy na ozdobu.

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. Špenát rozmixujeme mixérem nebo v robotu a přidáme 2 lžíce citrónové šťávy aby zůstal hezky zelený. Z bílků se špetkou soli si vyšleháme tuhý sníh.
  2. V misce rozšleháme vejce a cukr. Postupně přidáváme olej.
  3. Poté přidáme hotové špenátové pyré. Pomalu přisypeme mouku s práškem do pečiva a na konec opatrně vmícháme sníh z bílků. Připravíme si formu o průměru cca 20-22 cm (vysokou formu) a vyložíme jí pečicím papírem. Směs nalijeme do formy a pečeme při teplotě 165 ° C po dobu 40 až 45 minut.
  4. Krém: Uvaříme malinový puding dle návodu a necháme ho vychladnout. Poté vešleháme dva tvarohy a marmeládu.
  5. Po upečení necháme korpus vychladnout a následně ho prořízneme vodorovně na dvě vrstvy. Obě vrstvy dortu promažeme malinovým krémem. Krém také potřeme celý dort. Vršek dortu ozdobíme ovocem a jedlými kvítky.