Mřížkový třešňový koláč

Sladká a ovocná pochoutka, kterou si můžete užít jako odpolední dezert ke kávě či k čaji. Tento koláč je typický svým mřížkovým vzorem, který se vytváří z přeložených proužků těsta, které obklopují sladké třešně.

středně těžkésladké

Suroviny


Těsto:

hladká mouka 400 g
máslo 200 g
sůl 1/2 lžičky
voda 50 ml
mouka na podsypání

Náplň:

vypeckované třešně 1 kg
cukr krupice 200 g
Vanilkový cukr Amylon 2 sáčky
Kukuřičný škrob Amylon 4 lžíce
máslo 1 lžíce
vejce na potření 1
mandlové lupínky 2 lžíce

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, másla a soli vypracujte drobenku, poté přidáme vodu a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet, než si připravíme náplň.
  2. Třešně smícháme s cukrem a škrobem.
  3. Těsto rozdělíme na polovinu. Z jedné poloviny vyválíme tenký plát a vyložíme s ním dno a boky koláčové formy. Naplníme třešněmi, na ty poklaďte kousky másla a překryjte mřížkou z druhé poloviny těsta (tu vytvoříme tak, že druhou polovinu těsta také tence vyválíme a pokrájíme na proužky).
  4. Mřížku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.