Slaný Velikonoční koláč

Máte rádi dobroty plné čerstvých bylinek? Tento recept na slaný velikonoční koláč kombinuje mimo jiné bylinky, sýrovou náplň i slaninu a je moc chutný.

90 minutstředně těžkéslané

Suroviny


Bramborové těsto Amylon 340 g1 sáček
Vejce1 ks
Máslo na vymazání50 g
Slanina nebo uzené maso250 g
——————————
Větší cibule1
Česnek2 stroužky
Kopřiva nebo špenát50 g
Bylinky – pažitka a petrželka1 lžíce
Sýr Eidam150 g
Niva50 g
Uzený sýr50 g
Vejce3 ks
Smetana 33 %400 ml
Sůl a pepř

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

Náplň

  1. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu.
  2. Přisypeme k ní cibuli nakrájenou na půlměsíčky a orestujeme dozlatova. Ke konci přidáme rozetřené stroužky česneku a bylinky.
  3. Necháme směs mírně zchladnout, než do ní přimícháme smetanu s rozšlehanými vejci, přisypeme nastrouhaný sýr a promícháme.
  4. Dochutíme špetkou soli a pepře.

V čase chladnutí náplně si připravíme těsto.

Těsto

  1. Těsto si připravíme dle návodu na obalu, pouze smícháním s vodou a jedním vejcem.
  2. Těsto vypracujeme dohladka a vyválíme na pomoučněném vále do kulatého tvaru o velikosti formy.
  3. Formu důkladně vymažeme máslem a na které těsto následně přeneseme. Přebývající okraje odřízneme.
  4. Těsto propícháme vidličkou, zakryjeme papírem na pečení a zatížíme luštěninami.
  5. Vložíme do předehřáté trouby nastavené na horkovzduch a těsto předpečeme po dobu 15 minut na 170°C.

Odstraníme z těsta fazole a pečicí papír a rovnoměrně na něj naneseme náplň.

Pečeme asi 30 minut na 180 °C.