Velikonoční jidáše

Recept na velikonoční pečivo z kynutého těsta, které se po upečení potírá medem a které lze péci v mnoha jarních motivech, např. jako pomlázky, šneky, kuřátka, ježky, háďátka, záleží na fantazii. Původ pečených jidášů vychází z křesťanství, jejich tvary mají připomínat provazy, na kterých se oběsil Jidáš.

2 hodinystředně těžkésladké

Suroviny


Polohrubá mouka500 g
Čerstvé droždí  30 g
Vlažné mléko250 ml
Máslo100 g
Cukr krupice100 g
Vanilkový cukr Amylon1 sáček
Žloutky2
Sůl1 špetka

Dále

Vejce na potření1
Tekutý med

Produkty Amylon použité v receptu

Postup přípravy receptu

  1. Z malého množství mléka, mouky, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli.
  2. Žloutky utřeme do pěny a spolu se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku. Přilijeme vlažné mléko a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě.
  3. Z těsta nakrájíme kousky, které vyválíme na tenké válečky přibližně 20 cm dlouhé. Ty následně stáčíme do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do  uzlů, esíček, pomlázek, kuřátek káčátek a podobně.
  4. Tvary klademe na vyložený plech pečicím papírem.
  5. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C.
  6. Po upečení, ještě horké jidáše, potřeme rozehřátým horkým medem.